Project strip-Tinoco.jpg

SOCIAL HOUSING ON THE RIVER: The Bode Community - B.Arch final thesis
(Author: Bruno Tinoco / Advisor: Ana Rolim)

The project consists of a social housing proposal for a community named Bode, located in the Pina Bay area, in the City of Recife, NE Brazil. It is a critical response to the current municipal solution to relocate the dwellers from their original and diverse location to a standard "H" block housing complex which does not relate to their way of living in houses on-stilts, actively connected to the water.

Based on analysing the existing way of living and housing units, the study proposes typical domestic modules which are able to expand per users' needs. The constraints are parametricized in order to allow for variation without interfering with provision of natural light, cross-ventilation and shading, crucial aspects while designing in tropical climates, such as Brazil.

Overall view from the water

Existing site conditions viewed from a boat

The ongoing project to relocate the dwellers does not relate to their way of living in a close relationship with the river

The proposed design strategies

Existing viewpoints and geometric patterns define the proposed grid

Overall form generating derives from interpreting the built massing in the site

Overall volumetric proposal

Parametrizing aggregation patterns to assure proper natural lighting, cross-ventilation and shading

The proposed massing unfolds

Parametrization process - limits of aggregation are defined

Face division developed through parametrization

The single-cube housing typology

Two-cube housing typology

L-shape double-cube housing typology

L-shape double-cube housing typology

The desing allows for expansion possibilities in all housing typologies

Ground floor plan

First floor plan

Common areas

Proposed structural system

Overall building section

Proposed façade system

Overall view from ground floor deck area

The proposal offers diversity as it is open to variation

Collective spaces alternate with private spaces assuring the vitality of the community